Заданне 1. Размяркуйце прыведзеныя спецыяльныя найменні на тры группы: 1 – тэрміны, 2 – прафесіяналізмы, 3 – наменклатурныя назвы.
Заданне 2. Са слоўніка турыстычных тэрмінаў або з энцыклапедыі па турызме выпішыце, пераклаўшы на беларускую мову, дэфініцыі наступных тэрмінаў
Заданне 3. Назавіце турыстычныя тэрміналагічныя адзінкі, дэфініцыі якіх прыводзяцца ніжэй.
Заданне 5. Перакладзіце тэкст на беларускую мову. Пастарайцеся выкарыстаць розныя граматычныя мадэлі для азначэння ўжытых у тэксце тэрмінаў (“Што – (гэта) што”, “Што ёсць што”, “Што з’яўляецца чым”, “Што называецца чым”, “Што называюць чым”, “Што ўяўляе сабой што” і інш.).
Заданне 1. Размяркуйце прыведзеныя спецыяльныя найменні на тры группы: 1 – тэрміны, 2 – прафесіяналізмы, 3 – наменклатурныя назвы.
Апарт-гатэль, банан (“сумка”), Налібокская пушча, аграсядзіба, меню, альпендзяй (“альпініст”), кафетэрый, “Эксклюзіў” (пансіён), бэгпэкер, аглядная экскурсія, турыстычны паход, санаторый, “Каменны пояс Беларусі” (турыстычны маршрут), інфант. Кацярынінскі парк, апартаменты, Версальскі палац, турыстычнае агенцтва, тур, двухмесны нумар, грамадскі пляж.
1 – тэрміны – апарт-гатэль, арграсядзіба, меню, кафетэрый, бэгпекер, аглядная экскурсія, турыстычны паход,санаторый, інфант, апартаменты, турыстычнае агентцтва, тур, двухмесны нумар, грамадскі пляж.
Заданне 2. Са слоўніка турыстычных тэрмінаў або з энцыклапедыі па турызме выпішыце, пераклаўшы на беларускую мову, дэфініцыі наступных тэрмінаў: гасціннасць, госць, гасцінічнае прадпрыемства, турыстычная паслуга, трансфер, анімацыя, прадпрыемства харчавання, рэстаран, кафэ, вар’етэ, кейтэрынг.
1) Гасціннасць – “жаданне, гатоўнасць прыняць гасцей і пачаставаць іх; ветлівасць, сардэчнасць у абыходжанні з гасцямі”.
2) Госць – “асоба, афіцыйна запрошаная на якое-небудзь пасяджэнне, канферэнцыю, урачыстасць”.
3) Гасцінічнае прадпрыемства – “гэта прадпрыемства, якое дае людзям, якія знаходзяцца па-за домам, комплекс паслуг, самымі важнымі сярод якіх (комплексаўтваральнымі) у роўнай ступені з’яўляюцца паслугі размяшчэння і харчавання”.
4) Турыстычная паслуга – “паслуга па перавозцы, размяшчэнню, арганізацыі харчавання, экскурсійнаму суправаджэнню і іншыя паслугі, якія аказваюцца ў комплексе паслуг, якія ўваходзяць у турыстычны прадукт”.
5) Трансфер – “усякая перавозка турыста ўсярэдзіне турыстычнага цэнтра (дастаўка з вакзала, аэрапорта альбо марскога порта ў гасцініцу і назад; з аднаго вакзала, аэра- альбо марскога порта на другі; з гасцініцы ў тэатр і назад і г. д.)”.
Заданне 3. Назавіце турыстычныя тэрміналагічныя адзінкі, дэфініцыі якіх прыводзяцца ніжэй.
1. Колькасць нумароў, якія выдзяляюцца тым ці іншым сродкам размяшчэння тураператару (турагенту) на падставе дагавора і ў пэўны перыяд – Квота.
2. Прапанаванне харчавання і напіткаў па-за памяшканнем кавярні або рэстарана сродку размяшчэння – Кейтэрынг.
3. Загадзя вызначаны або ўстаноўлены шлях праходжання падарожнікаў (турыстаў) або транспартных сродкаў – Маршрут.
4. Прамежак часу ў пэўнай краіне, калі турысцкае жыццё замірае або знаходзіцца на нізкім узроўні – Мёртвы сезон.
5. Від харчавання, пры якім снеданне і вячэра або снеданне і абед уключаны ў кошт пражывання - Полупансіён.
Заданне 5. Перакладзіце тэкст на беларускую мову. Пастарайцеся выкарыстаць розныя граматычныя мадэлі для азначэння ўжытых у тэксце тэрмінаў (“Што – (гэта) што”, “Што ёсць што”, “Што з’яўляецца чым”, “Што называецца чым”, “Што называюць чым”, “Што ўяўляе сабой што” і інш.)
Классификация гостиниц
В зависимости от назначения гостиниц, особенностей категорий обслуживаемых туристов и некоторых других факторов различают такие виды гостиниц, как отель, мотель, ротель, флотель, ботель, туристическая база.
Отель – традиционный тип гостиничного предприятия, располагающийся, как правило, в крупном городе или в значительном рекреационном месте, имеющий большой штат обслуживающего персонала, предоставляющий широкий набор дополнительных услуг и высокий уровень комфорта.
Мотель – придорожный отель, в котором, кроме комфортабельных номеров, автотуристам предоставляются места для стоянки автомашин с соответствующим обслуживанием.
Класіфікацыя гасцініц
У залежнасці ад прызначэння гасцініц, асаблівасцяў катэгорый турыстаў, якія яны абслугоўваюць, і некаторых іншых фактараў адрозніваюць такія віды гасцініц, як гатэль, матэль, ратэль, флатэль, батэль, турыстычная база.
Гатэль – гэта традыцыйны тып гасцінічнага прадпрыемства, які знаходзіцца, звычайна, у буйным горадзе альбо ў значным рэкрыяцыйным месцы, які мае вялікі штат абслугоўвання і прапаноўвае шырокі набор дадатковых паслуг і высокі ўзровень камфорту.
Матэль – ёсць прыдарожны гатэль, у якім, акрамя камфартабельных нумароў, аўтатурыстам прапануюцца месцы для стаянкі аўтамашын з адпаведным абслугоўваннем.